Totul despre tulburarea bipolara

La inceput, oricine se intreaba : CE ESTE tulburarea bipolara?

Se mai numeste:
- psihoza maniaco-depresiva,
- tulburare maniaco-depresiva,
- tulburare maniacalo-depresiva,
- psihoza periodica.

Cele mai multe definitii incep cu "este o tulburare mintala" sau " tulburare psihiatrica" sau " tulburare afectiva majora", dar eu cred ca e mai corect sa spunem ca e un diagnostic psihiatric care descrie o categorie de tulburari de afectivitate definite prin alternanta starilor negative,depresive cu cele pozitive,maniacale.
Starile afective pozitive se numesc manie, sau daca sunt mai usoare hipomanie.
Exista persoane care experimenteaza episoade mixte in care caracterele de manie si depresie sunt prezente in acelasi timp.
Vom descrie pe larg ce inseamna un episod maniacal si unul depresiv.

Exista mai multe tipuri de tulburari bipolare:
- tulburare bipolara I - unul sau mai multe episoade maniacale sau mixte, acompaniate de regula de episoade depresive majore,
- tulburare bipolara II - unul sau mai multe episoade depresive majore, acompaniate de un episod hipomaniacal,
- ciclotimie - o forma usoara de tulburare bipolara,caracterizata de scurte perioade de euforie emotionala, urmate de perioade de depresie,
- alte tipuri in functie de natura si severitatea episoadelor afective experimentate.

CAUZE

Adevarul este ca nu se cunosc cauzele acestei tulburari. Poate fi, dar nimic nu e sigur,rezultatul unui dezechilibru chimic al creierului.Si desigur ca nu se cunoaste ce cauzeaza acest dezechilibru.
Factorii declansatori pot fi de mai multe feluri.
Exista o componenta genetica,un element de ereditate(riscul de aparitie a tulburarii bipolare e mai ridicat la persoanele care au in familie rude care sufera de aceasta afectiune).
Problemele hormonale pot duce la astfel de tulburari.
Stresul, abuzul sau alte experiente traumatizante sau care forteaza limitele obisnuite joaca si ele un rol important in aparitia tulburarii bipolare.